Mühür Bozma Suçu-TCK 203
- Av. Batuhan PALA
- 7 Mar
- 3 dakikada okunur

Mühür Bozma Suçu Nedir
Türk Ceza Kanunu’nun 203. maddesinde düzenlenen mühür bozma suçu, kasten işlenebilen ve kamu güvenliğine karşı suçlar arasında yer alan bir fiildir. Bu suç, bir şeyin saklanmasını veya aynen korunmasını sağlamak amacıyla yetkili merciler tarafından konulan mührün kaldırılması ya da mührün konuluş amacına aykırı şekilde hareket edilmesiyle oluşur. Mühür bozma suçu, mühür fekki olarak da adlandırılabilmektedir.
Madde | TCK 203 |
İçerik | Kanun veya yetkili makamların emri uyarınca bir şeyin saklanmasını veya varlığının aynen korunmasını sağlamak için konulan mührü kaldıran veya konuluş amacına aykırı hareket eden kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. |
Mühür Bozma Suçunun Unsurları
1. Mühürlü Olması Gereken Bir Malın Bulunması
Mühür bozma suçu oluşabilmesi için öncelikle mühür, yetkili merciler tarafından bir şeyin muhafaza altına alınması, kullanılmasının yasaklanması veya resmî bir işlem yapılmasının engellenmesi amacıyla konulması gerekmektedir.
2. Yetkisiz Kişi Tarafından Mührün Bozulması
Suç mührün yetkisiz bir kişi tarafından açılması, yırtılması, sökülmesi veya bozulması gibi ne şekilde yapıldığının bir önemi yoktur. Mühürlü nesne yetkili kişinin izni ile yapılmayan her türlü müdahale suç teşkil eder. Yetkili olmayan kişinin bu tür bir müdahalede bulunması, mühür bozma suçunu oluşturur.
3. Mührün Konulması Amacına Aykırı Kullanımı
Mühre herhangi bir şekilde bozma veya kaldırma şeklinde fiziksel bir zarar verilmediği halde mührün konulma amacına aykırı hareket edilmesi durumunda da bu suç meydana gelir. Örneğin bir işletme mühürlendikten sonra işletme mührü bozmadan çalışmaya devam ederse mühür bozma suçu kapsamına girer.
Mühür Bozma Suçunun Cezası
TCK 203. maddesi uyarınca mühür bozma suçunu işleyen kişi, 6 aydan 3 yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.
Aynı anda hem hapis cezası hem de para cezası uygulanamaz.
Hapis cezası verilirse, bu ceza adli para cezasına çevrilemez.
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması veya cezanın ertelenmesi mümkündür.
Mühür bozma suçu için etkin pişmanlık hükümleri uygulanmaz.
Mühür Bozma Suçu ile İlgili Örnek Durumlar
İzinsiz Açılan Depolar ve İşyerleri; Bir işletme sahibinin, işyeri ruhsatı almadığı halde yetkili makamlarca mühürlenen işyerinin mühürlerini kırarak açması, mühür bozma suçu kapsamında değerlendirilebilir.
Kaçak Yapının Mühürlenmesine Rağmen İnşaatın Devam Ettirilmesi; Bir vatandaş, ruhsatsız bir inşaat yapmaktadır. Belediye, kaçak inşaatı tespit edip mühürler. Ancak inşaat sahibi, mührü sökmeden inşaata devam eder. Bu durum, mühür bozma suçunun işlenmesi anlamına gelir.
Mahkeme Kararıyla Mühürlenen Bir Evin Açılması; Bir ev, mahkeme tarafından ihtiyati tedbir kararıyla mühürlenmiştir. Ancak ev sahibi, yetkililerden izin almadan mührü kırıp içeri girerse, mühür bozma suçunu işlemiş olur.
Vergi Borcu Nedeniyle Mühürlenen İşyerinin Açılması; Bir işletme, devlete olan vergi borçlarını ödemediği için mühürlenmiştir. İşletme sahibi, mührü bozmadan işine devam ederse, mühür bozma suçundan cezalandırılabilir.
Mühür Bozma Suçunun Şikayet Süresi, Uzlaştırma ve Zamanaşımı
Mühür bozma suçu, şikâyete tabi değildir ve Cumhuriyet Savcıları tarafından resen soruşturulur.
Suç için şikâyet süresi bulunmamaktadır.
Dava zamanaşımı süresi 8 yıldır.
Uzlaştırmaya tabi olmadığından, uzlaştırma hükümleri uygulanmaz.
Mühür Bozma Suçu ile İlgili İstisnalar
Bazı durumlarda, mühür bozma suçunun oluşmayabileceği savunulabilir. Örneğin;
Acil durumlar nedeniyle mühre müdahale edilmesi (hayati tehlikenin önlenmesi gibi) hâlinde, suçun oluşup oluşmadığı olayın şartlarına göre değerlendirilecektir.
Mühür Bozma Suçunda Görevli Mahkeme ve Yargılama Usulü
Mühür bozma suçu Ceza Muhakemeleri Kanunu hükümlerince görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir.
Seri yargılama hükümleri uygulanabilmektedir.
Son Söz
Yetkili makamlar tarafından hukuka uygun şekilde mühürlenen bir yerin, eşyanın veya malın izinsiz olarak açılması, mührün kaldırılması, bozulması veya konuluş amacına aykırı hareket edilmesi mühür bozma suçu olarak tanımlanır. Türk Ceza Kanunu’nun 203. maddesinde düzenlenen bu suç, kamu otoritesine karşı işlenen suçlar arasında yer alır.
Bu suçun oluşabilmesi için:
Mührün yetkili bir makam tarafından konulmuş olması,
Mühürleme işleminin hukuka uygun gerçekleştirilmesi,
Mühürleme amacının ihlal edilerek mührün kaldırılması, açılması, zarar verilmesi veya konuluş amacına aykırı hareket edilmesi gerekmektedir.
Yetkili merciler tarafından mühürlenen herhangi bir alan veya eşyanın izinsiz olarak açılmaması ve müdahale edilmemesi gerekmektedir. Aksi halde adli işlem başlatılabilir ve hapis cezası ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu tür durumlarla karşılaşan kişilerin hak kaybına uğramamak adına bir avukata danışmaları önemle tavsiye edilmektedir.
Comments